Белият дроб обича чистия въздух, но не само навън, а и

...
Белият дроб обича чистия въздух, но не само навън, а и
Коментари Харесай

Д-р София Ангелова - Чистият въздух у дома и как да го постигнем

" Белият дроб обича чистия въздух, само че освен на открито, а и вътре у дома. Ние доста обсъждаме качеството на въздуха на открито, само че не обръщаме внимание какво се случва у дома ", споделя д-р София Ангелова. Тя е специалист по вътрешни и белодробни заболявания с 32-годишен стаж в белодробна болница „ Св. София ” и учител в Медицински университет - София. В интервала 2001-2011 г. е основател и уредник на акция ”За живот без тютюнев пушек “. 

Темата на срещата ни е въздухът у дома и е в партньорство с. 

90% от живота си хората от града прекарват на затворено. Въздухът в затвореното помещение е доста значим, а той е 5 пъти по-мръсен от външния, изяснява лекар Ангелова. 

Пулмологът обрисува и най-големите замърсители вкъщи: 

" Бих тръгнала от кухнята, от биомасите - даваме ли си сметка какво дишаме, когато пържим филии или мекици. Винаги, когато мазнината гори, се отделят токсични газове, които ние несъзнателно вдишваме, само че белият дроб недоволства от това. ", споделя доктор Ангелова. 

" Използваме парфюми и дезодоранти, доста препарати за разчистване - това са други домашни замърсители ". 

В затвореното помещение концентрацията на токсични вещества се усилва. 

" Вирусите и бактериите, които обикновено носим в устната си празнина - когато човек е здрав, са спокойни. Но когато човек е инфектиран и кашля непрестанно, той може да отдели до 800 000 заразни частици. В доста фамилии се пуши, тютюневият пушек е също изключително нападателен замърсяващ фактор в домовете. ", приключва картината докторката. 

 Разбира се, проветряването на дома е значимо и би трябвало да се прави постоянно, само че не и когато има деен трафик. Когато падне мъгла, тя се примесва с токсичните газове и се образуват фините прахови частици - те в допълнение замърсяват затворените пространства. Освен проветряването, в случаите, когато няма трафик, единственият метод за изчистване на въздуха са пречиствателите.

" Закупих си и за кабинета, и за у дома. В момента, в който отворя да проветрявам вратата или когато някой в кабинета ми някой кашля, уредът незабавно регистрира повишение на замърсяването и включва вентилатора. ", споделя доктор София Ангелова.

Тя коментира и както значи фактът, че филтърът улавя до 0,003 микрона частици: 

" Под 0,1 микрон са вирусите, те могат да са до 0,003 микрона - хепафилтърът на Philips улавя и най-малките вируси. Над 1 микрон са бактериите. Фините прахови частици са под 1 микрон. "

Д-р Ангелова изброява и няколко спомагателни критерия, по които да се избира пречиствател за въздуха - съществуването на хепафилтър с деен въглен, показанията на екрана, равнището на звук, скалата, по която се регистрира замърсеността на въздуха и несъмнено - потреблението на ток. 

Целият диалог с доктор Ангeлова можете да чуете в аудио файла.  


·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР